21/01/2021

Buno Filter

Drive your way

Sommardäcksbytet bör ske så sent som möjligt

3 min read


Många brukar undra när man ska byta till sommardäck. Om du har dubbdäck så har du begränsat med tid att byta däck. I Sverige är det i stort sett 2 veckor som ditt däckbyte måste ske från när du fortfarande måste ha vinterdäck tills datumet då dubbdäck inte längre får användas. Det gör det lite stressigt med däckbytet och man får hoppas att vintervädret inte kommer tillbaka efter man har bytt. Om det kommer tillbaka så bör du avstå från att köra eftersom det är farligt att köra med sommardäck när du har vinterförhållanden. 

Om du använder dubbfria däck så har du mer valfrihet om när du vill byta däck. Du kan vänta tills du är helt övertygad om att vintern inte återvänder. Det gör det säkrare att köra, speciellt om du är beroende av bilen för dagligt bruk. Det är mycket säkrare att köra med vinterdäck på sommaren än vad det är att köra med sommardäck på vintern. Sommardäck blir för hårda och kan inte skapa det grepp som behövs för säker körning. Vad gäller vinterdäck på sommaren så blir de för mjuka och slitaget ökar. Du har dock bra grepp när du kör, men på grund av att kanterna slits, så försämras däckens egenskaper att köra på snö, så du kan bli tvungen att byta däcken oftare om du kör för länge när det är varmt.

Det är därför de flesta rekommenderar att du ska vänta så länge som möjligt när du byter till sommardäck och sedan när sommaren är över så gäller det att byta så tidigt som möjligt till vinterdäck. Det bästa är att byta redan då nattemperaturen börjar närma sig noll grader, eftersom vinterdäck är överlägsna mot sommardäck vid låga temperaturer. Då är du väl förberedd när vintern äntligen kommer och du behöver inte risker din säkerhet. Att kunna köra säkert när första snön kommer är viktigt eftersom det sker många olyckor i samband med första snön. Allt för många kör omkring med sommardäck då de inte har hunnit byta däck. 

När du väl har fått dina sommardäck på bilen så måste du veta att de är i bra skick. De ska ha ett mönsterdjup på minst 4 mm så att du kan köra säkert under sommarhalvåret. Däck måste ha bra fäste, kontroll och stabilitet när du kör. Däck som är slitna har sämre egenskaper, speciellt vad det gäller grepp och förmåga att undvika vattenplaning. Vattenplaning sker när däcken inte kan pressa undan vattnet som samplas på vägytan och däcket då börjar glida på vattnet istället, varvid du inte längre har någon kontroll över bilen. När bilen vattenplanar så minskar farten automatiskt och du kommer återfå greppet igen. Det är dock den största anledningen för olyckor när det regnar kraftigt. 

Se till att göra en bilservice i samband med däckbyte för att försäkra dig om att stötdämparna och bromsarna är i bra skick för att kunna köra säkert under sommaren. 

För mer information angående när du bör byta till sommardäck, besök: https://vianor.se/

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.