16/10/2021

Buno Filter

Drive your way

Hvis du trenger nye sommerdekk, må du sørge for at de har lav rullemotstand

3 min read
Når du kjøper nye sommerdekk, er det noen ting som er bra å sjekke før...


Når du kjøper nye sommerdekk, er det noen ting som er bra å sjekke før du kjøper dem. EUs dekkmerke har forsøkt å gjøre det lettere for forbrukerne å ta et informert valg. Du har 3 kategorier som er valgt for sommerdekk, det er rullemotstand som gir en indikasjon på drivstofforbruk, grep på våtmark og støynivå fra dekkene. Dette er de samme kategoriene for vinterdekk som kan være litt misvisende når de brukes i minusgrader og på snø og is, noe som ikke er noe disse testene tar hensyn til.

Selvfølgelig bør du velge dekk som har lav rullemotstand da de trekker mindre bensin, men de slites heller ikke like raskt. Kjøper du billige dekk har du problemet at de vanligvis har mye høyere rullemotstand. De er derfor et mye dårligere valg, da de vil koste deg mer å kjøre på dem på grunn av det høyere drivstofforbruket, men de vil også slite raskere enn premiumdekk av høy kvalitet. Så kostnadene blir lavere i det lange løp for å kjøpe premiumdekk. De er også et mer miljøvennlig valg ettersom bilen avgir mindre CO2-utslipp.

Rullemotstanden er kanskje ikke det viktigste kriteriet når du velger dekk, men det bør være på listen din. Ytelsen kan være i toppen, men når du endelig velger mellom et par dekk, må rullemotstanden være den avgjørende faktoren. For sommerdekk kan vått grep være veldig viktig ettersom bremselengden øker på vått underlag og du sannsynligvis vil kunne stoppe på bilen din så snart som mulig for å unngå ulykker. Risikoen for vannutjevning kan reduseres ved å kjøpe gode dekk som har gode våte egenskaper. De nyere dekkene har mange nyvinninger som forbedrer flyt gjennom mønsteret og også mønsterets evne til å holde vann og være i stand til å skyve det til sidene.

Når dekkets mønsterdybde går under 4 mm, mister dekket egenskapene for å kunne ha godt grep, kort bremseavstand og forhindre vannivå. Det er derfor viktig å sjekke regelmessig hvor mye mønsterdybde du har igjen på dekkene, slik at du vet når det er på tide å skifte. Ved å rotere dekkene kan du forlenge dekkets levetid slik at de varer lenger. For elbiler er slitasjen høyere, og det er derfor det er viktig å rotere oftere enn du gjør med dekk på en vanlig bil. Du må også sørge for å velge dekk som er anbefalt for bruk med elbiler.

Det er også viktig å sjekke dimensjonene du trenger, slik at du ikke kjøper feil dimensjon på dekk. Du kan sjekke i bilens bruksanvisning hvilken type dekk du trenger og direkte søke etter f.eks. 175/65/14 sommerdekk for å finne dekk som passer perfekt til bilen din. Hvis du har en SUV så må du ha spesielle SUV sommerdekk, og hvis du da har en elbil så sørg som sagt for at produsenten anbefaler at de brukes til elbiler.

For mer informasjon om hvordan du best kan velge dekk med lav rullemotstand, besøk: https://vianor.no/

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.