June 7, 2023

Buno Filter

Drive your way

Sørg for at du har vinterdekk på bilen før den første snøen kommer

1) vinterdekk

Det er rart at så mange fortsatt savner dekkbyttet før den første snøen faller. Mange venter på at snøen skal komme, men mange venter for lenge og havner i garasjen om morgenen den første snøen i lang kø for å få skiftet bildekk, i stedet for å skifte noen uker før snøen kommer. Ettersom vinterdekk er overlegne sommerdekk ved temperaturer under null grader, er det ingen grunn til å vente på at snøen kommer, det er bedre å endre når temperaturen nærmer seg null. Da er du nesten alltid klar med vinterdekk på bilen når den første snøen kommer.

Hvis du ikke har byttet, vil du havne i en situasjon der du har sommerdekk på bilen din og de ikke er trygge å kjøre på snø. Det anbefales absolutt ikke å prøve å kjøre med disse dekkene, ikke engang på korte avstander. Så hvis du ikke kan bytte til vinterdekk før du må kjøre et sted, bør du la bilen være hjemme.

Sommerdekk på bilen din har veldig liten mulighet til å skape det grepet som trengs for å kjøre på snø. Både det faktum at de har feil gummiblanding og mønster for å takle vinterforholdene. Dette gjør det veldig farlig å kjøre på snø. Siden sommerdekk blir harde ved lave temperaturer, er de ikke egnet for kjøring.

Hvis dette var et veldig tidlig snøfall, som kan skje, vil det sannsynligvis ikke ligge lenge på veiene. Så prøv å unngå å kjøre til været er tilbake til varmere temperaturer og snøen har smeltet. Når dette skjer, må du straks prøve å få dekkene byttet til vinterdekk. Vinterdekk er tilgjengelig som to forskjellige varianter, piggdekk og piggfrie dekk. Begge disse har evnen til å øke, har godt grep og grep på snø og is. Piggdekkene har metallpinner som gir et utmerket grep på is og et slitebanemønster, noe som betyr at de kan prestere utmerket på snø selv under våte og slurvete forhold. De piggfrie dekkene bruker greppartikler som tilsettes slitebanen for å gi godt grep på isen. På snø bruker de lignende mønstre som piggdekk, siden piggene ikke direkte bidrar til grep på snø.

Før du installerer vinterdekk på bilen, må du forsikre deg om at de er i god stand og at mønsterdybden er minst 4 mm. Dekktrykket må også kontrolleres slik at det ikke er for lavt. Lavt dekktrykk fører til økt slitasje og høyere drivstofforbruk. Det svekker også grep og kjøreegenskaper. Ettersom fallende temperaturer reduserer lufttrykket, må du sjekke dekktrykket når du har store temperaturvariasjoner. Når du har skiftet dekk, er det best å la et dekkverksted gjøre dekkskiftet for deg. Når du har eksperter som håndterer dekkene dine, vet du at dekkene som er montert er i god stand og uten skade. Du vet også at de er montert riktig slik at det ikke er noen risiko for at dekkene faller av. De kan også sjekke at dekkene er balanserte, slik at du ikke får dårligere kjørekomfort.

For mer informasjon om gode vinterdekk å bytte til, besøk: https://vianor.no/