June 9, 2023

Buno Filter

Drive your way

Se till att bilen alltid är väl underhållen

däck
däck

Eftersom en bilinvestering är för de flesta en av de stora investeringarna man gör efter ett hem. Eftersom du vill ta väl hand om din investering. så måste du underhålla den. En välskött bil håller alltid längre, så det finns ett bra incitament att ta hand om din bil under dess livslängd. En välskött bil tenderar också att garantera ett högre andrahandsvärde, så att du kommer att ge mer pengar att investera i en ny bil när du säljer den. Det är inte svårt att underhålla en bil och du kan göra en del själv och resten bör din verkstad ta hand om. 

Bilen har en servicemanual som dikterar när du ska ta in bilen för regelbunden bilservice. Dessa tillfällen är baserade på körsträcka som du ska ha kört innan tjänsten behövs. Så ju mer du kör, desto oftare måste du utföra service på bilen. Att investera pengar i service tenderar att spara pengar på lång sikt, eftersom du tenderar att ha mindre kostsamma problem under hela livet. Om små problem kan växa oupptäckta kan de växa till större och allvarligare problem som kan vara mycket kostsamma att reparera. 

Bilservice utförs traditionellt hos bilmärkets servicedel eller en auktoriserad bilverkstad. Anledningen till att bilverkstaden måste godkännas är att så att de utbildas för att utföra service på det specifika bilmärket. De måste använda rätt verktyg och att de måste också använda godkända reservdelar. Reservdels-marknaden kan vara en djungel och det finns många billiga delar med sämre kvalitet på marknaden. Så OEM vill se till att för de garantier som ges av biltillverkaren kommer kräva att godkända verkstäder har utfört servicen för att de ska gälla.

Annan relevant service på din bil inkluderar ac-service, däckservice och bromsservice, för att se till att saker fungerar bra och att de inte kommer haverera eller gå sönder. AC-service är bra att göra en gång om året eftersom packningarna kan börja läcka på grund av stora variationer i temperatur. AC-systemet kan också behöva rengöras för att få bort bakterier, som kan skapa sämre luft och astmatiska problem.  Däckservice kan inkludera allt från byte av däck, balansering eller bara kontroll av att de är i gott skick. Däck är extremt viktiga när det gäller körsäkerhet, så det är bra att se till att de alltid är i gott skick. Både dina sommardäck och vinterdäck måste vara i bra skick.

Även utan att göra någon service på din bil, kan du alltid kontrollera själv att däcken är i gott skick, fria från skador och sprickor. De ska också ha ett mönsterdjup som är över det lagliga minimum värdet. Kontrollera också däcktrycket för att se till att det är i rätt nivå. Lågt däcktryck kan leda till alltför mycket slitage och potentiellt en däckexplosion. Det ökade slitaget leder till att du måste byta ut däcken oftare och att bränsleförbrukningen blir högre, så att du lägger onödiga kostnader till din dagliga körning. Kontrollera även stötdämparna för att se om de läcker, vilket kan ses av oljeläckage runt däcken. 

För mer information om bilservice, besök: https://vianor.se/