June 9, 2023

Buno Filter

Drive your way

Förbättra körekonomi för din bil

däckfakta

Bilar är dyra att köpa och då finns det kostnader för att köra bilen och för underhåll och service. När du köper en ny bilen kan vara värt att besöka olika bilhandlare för att se vilka olika rabatter de kan ge. Du kan också se om du kan få tillbehör inkluderat i priset som klimatanläggning, färddator eller en uppsättning vinterdäck. Om du inte får vinterdäck inkluderat så måste du köpa en uppsättning däck plus fälgar innan vintern kommer. Eftersom du behöver däck plus fälgar så kan det bli dyrare än du hade väntat dig, varför det är bra om du kan få dem inkluderade i köpet av din nya bil i tillägg till sommardäck.

När du väl har köpt bilen så måste du se till att du har alla papperna på plats. Du behöver försäkring, registrering och sedan är du redo att köra till en bensinmack och tanka bilen så att du kan ge dig ut på vägen. Om du har köpt en elbil, så behöver du självklart inte tanka bilen, men du måste se till att bilen har tillräcklig laddning för att ta sig dit du vill. Om du köpte en hybrid är tanken mindre eftersom du kommer att använda mindre bensin än en vanlig bensindriven bil, men du har kombinationen av båda, det gör hybrider lite mer användbara än elbilar eftersom du inte är helt beroende av laddningsstationer för längre resor.

Under bilens livslängd måste du utföra bilservice enligt servicemanualen, eftersom detta garanterar att garantierna förblir giltiga och att du kommer att ändra några av de kritiska delarna i tid. Med snabb service kommer du att spara pengar på lång sikt, eftersom du kan förhindra några av framtida problem. Du ser också till att bilens begagnade värde förblir högt, eftersom när du försöker sälja din bil, de potentiella köparna ofta vill kontrollera att alla schemalagda servicetillfällen har följts i servicemanualen.

Att uppnå ett högt andrahandsvärde sänker kostnaden för vad du har spenderat på din bil under den tid du har haft det. Kostnaden för bilservice behövs och förmodligen förhindras annat underhåll som ökar kostnaderna. Att köpa däck av hög kvalitet istället för billiga däck kan vara skillnaden mellan att hålla dig undan en olycka jämfört med att du faktiskt är i ett. Däck av god kvalitet tenderar att hålla längre och har lägre rullmotstånd. Låg rullmotstånd leder till lägre bränslekostnader, så att du sparar när du kör.

Se till att däcktrycket är korrekt enligt bilens manual eftersom för lågt tryck ökar rullmotståndet och däckets slitage. Så det är viktigt att övervaka detta och eftersom det ändras med temperaturen kommer det inte att vara konstant. Kontrollera också mönsterdjupet, eftersom det är viktigt ur ett säkerhetsperspektiv och ett godkänt mönsterdjup håller dig borta från olyckor. Kontrollera däckens skick så att de är fria från skador orsakade av slaghål eller trottoarkanter. Att låta en verkstad göra ditt däckbyte hjälper till med däckservice, där de kontrollerar att däcken roteras och balanseras, så att de förblir säkra medan du kör.

För mer information om olika sätt att sänka dina bilkostnader, besök: https://vianor.se/